Den mystiska järnluckan på Riddarholmen

Om man befinner sig på Riddarholmen i Stockholm och går den lilla namnlösa gränden som går från Tryckerigatan mot Birger Jarls torg kommer man så småningom fram till Schering Rosenhanes palats från 1650-talet. I klippan under palatset finns en järnlucka och en skylt strax intill upplyser om att detta är normalhöjdpunkten för Sverige år 1900. Punkten är ingraverad i en silverstav som är fastsatt i klippan och som skyddas av den ordentligt låsta luckan. Undrar vem som har nyckeln.

Under 1800-talet pågick ett antal undersökningar för att kartlägga landet och även höjder skulle mätas in. Den första precisa mätningen genomfördes 1886-1905 under ledning av P.G. Rosén vid generalstaben. Ett stort antal fixpunkter mättes och som nollnivå bestämde man sig för medelvattenytan i Stockholm år 1900. Den här punkten mättes in till 11,800 m över medelvattenytan och benämndes normalhöjdpunkten.

Eftersom generalstaben på 1800-talet inrymdes i Schering Rosenhanes palats placerades normalhöjdpunkten under palatset.

Numera har vi en europeisk normalhöjdpunkt som ligger i Amsterdam, men den gamla svenska normalhöjden sitter kvar som ett minne av en tid då Sverige höll på att kartläggas och långt innan Google Earth fanns.

3 kommentarer

  1. Intressant liten lucka. När vi nu befinner oss på Riddarholmen måste jag tipsa om restaurang Gamla Riksarkivet där just nu pop-up restaurangen Garba har luncher. Fin miljö där ute på holmen!
    Sylvia

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *