Drömmer inte alla om att hitta ett lönnfack

Flaskan med konjaken Augier Freres

På en gårdsfest i vår förening får jag höra en intressant historia av en granne. Hon berättar att hon en natt vaknar och behöver ta sin medicin. Hon går ut i köket och när hon sömndrucken trevar efter medicinen i ett av köksskåpen upptäcker hon plötsligt ett dolt utrymme i skåpet. Hon sticker in handen och får fram en mycket gammal flaska med en vacker etikett. På flaskan sitter en hälsning med tack för gott samarbete under 1953 så den måste ha befunnit sig i det dolda utrymmet i hela 67 år.

Det har säkert bott ett 10-tal hyresgäster i lägenheten under den tiden utan att någon har hittat den. Förrän nu. Till min glädje får jag följa med in och titta på flaskan och det dolda utrymmet i skåpet.

Flaskan innehåller konjaken Augier Frères & Co Roi Soleil. Augier är den äldsta konjaksfirman i Frankrike, etablerad redan 1643. Konjaken destillerades i en så kallad Chantais, en destillationsapparat konstruerad för att ge den bästa smaken. Den tillverkades troligen på 1930-talet och lagrades sedan för att säljas i den här flaskan 1953.

Värdet på flaskan ligger någonstans mellan 5 000 kr till 10 000 kr – inte dåligt att hitta en sådan raritet i sitt köksskåp! Nu får vi se om flaskan öppnas vid nästa gårdsfest eller om den ska återföras till sitt gömställe.

4 kommentarer

  1. Så fin konjak ska naturligtvis förvaras i lönnfack för att inte hamna i fel strupe i ett obevakat ögonblick.
    En pianostämmare berättade för mig att han, då han var på uppdrag, upptäckte en flaska gömd i ett piano. Gissningsvis var det herrn i huset som var den skyldige.

  2. Hej, två frågor infinner sig bums. Är konjaken drickbar och var i skåpet fanns lönnfacket, på sidan, upptill eller på botten? Kanske hemligt förstås?

    1. Konjaken är inte öppnad ännu så jag vet inte om den är drickbar, kanske får jag smaka… Lönnfacket fanns på sidan av skåpet om man stack in handen långt, vid sian av dörren, gammalt skåp som byggts på plats.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *