Broarna över Svartån

I det lilla samhället Öjebro inte långt från Mantorp i Östergötland korsar väg 206 Svartån och den som åker bil passerar över bron på några sekunder. I ögonvrån skymtar jag en gammal bro i gråsten och jag vänder om för att titta närmare på den vackra konstruktionen som lämnats kvar som ett monument över svunna tiders samfärdsel.
Det visar sig att det har funnits tre tidigare broar på platsen och den äldsta är från 1797. Den byggdes under Gustav IV Adolfs tid, Gustav III:s son, som senare skulle komma att bli avsatt.

Lägg märke till den nya bron i bakgrunden

Enligt en skylt på platsen är bron en av Sveriges längsta stenvalvsbroar. Det är en sällsam upplevelse att ströva över den gräsmatta som numera utgör vägbeläggningen på den gamla bron. Mitt på bron finns ett bord där man kan slå sig ner och vila ett tag eller kanske avnjuta en picknick. För mitt inre öga ser jag forna tiders resenärer passera över bron: först kommer en gammal man med en dragkärra lastad med ved, därefter en välbeställd familj i en fin vagn dragen av fyra vita hingstar och en stund senare marscherar en grupp soldater på övning med taktfasta steg över bron. Hundra år senare puttrar en T-Ford över bron och den sista bilen åker över bron 1936 då den ersätts av en ny bro som byggts vid sidan av den gamla. Den bron är nu riven men vägen som ledde fram till den finns kvar och slutar tvärt med några buskar. Vägstumpen är nu parkeringsplats för dem som besöker platsen.


Jag väcks till liv från min utflykt i det förflutna av en bil som snabbt passerar på den ännu nyare bron som byggdes 1989 när man ville ha en bro som man kunde köra i 90 km/h på. Förhoppningsvis har inte alla så bråttom att man inte har tid att stanna till några minuter och beundra den vackra gamla stenbron.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *