Historien bakom prinsessan Madeleines väska

När prinsessan Madeleine planerade sitt bröllop fångades hon på bild med en väska av lyxmärket Goyard. Enligt expressen som ju är en ”pålitlig källa” så är prinsessan en av de få som bär detta märke. Samma källa upplyser om att man genom att bära en väska av märket Goyard tillhör en liten väl insatt klick. Dessa väskor kan endast köpas i företagets egna butiker, i Europa finns blott fyra butiker, tre i Paris och en i London.

Väska av samma typ som prinsessan madeleines
Väska av samma typ som prinsessan Madeleines, pris ca 8000 kr.

Goyard har en lång historia som tillverkare av exklusiva väskor och koffertar. Föregångaren startade i Frankrike redan 1792 och på 1850-talet tog man namnet Goyard efter den dåvarande ägaren. Företaget har haft samma adress, Rue Saint-Honoré i Paris sedan 1834. Väskorna tillverkades i ett eget framtaget material som kallas Goyardine canvas vilket består av en blandning av linne, bomull och hampa. Denna kombination av material sägs göra väskan både vattensäker genom hampan och temperaturreglerande genom linnet.

På Ladans antikrunda (se www.ladanoraker.se) dök det upp en föregångare till prinsessan Madeleines väska även den av märket Goyard. Det var en fantasieggande koffert med en rad märken från hotell runt om i Europa.

Koffert av märket Goyard
Koffert av märket Goyard, 1900-talets första hälft.

Mönstret på väskorna utgår ifrån bokstaven Y som ingår i namnet Goyard och är i stort sett detsamma som på 1800-talet. I en av bokstäverna återfinns hela namnet Goyard och den som tittar riktigt noga kan se att även adressen, Rue Saint Honoré, döljer sig där.

image

Kofferten är så snillrikt konstruerad att man kan lyfta ur en insats så att man slipper böja sig för varje sak som ska packas ner.

image

När jag betraktar den gamla kofferten kan jag för mitt inre öga se ett stadsbud lasta ur kofferten från ett tåg draget av ett frustande ånglok, medan ett förnämt sällskap hämtas upp av en automobil för att åka hem till sitt residens. Under tiden ljuder det ur högtalarna: Stadsbud till spår tre, stadsbud till spår tre. Slutligen visslar tåget och stånkar iväg. Vem vill inte äga en koffert med en sådan historia?

1 kommentar

  1. I just like the helpful information you provide for your articles.

    I’ll bookmark your weblog and test once more here frequently.
    I’m rather sure I’ll be told a lot of new stuff right here!
    Best of luck for the following!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *