Kan man bli förälskad i en stol?

 

image

På antikmässan i Askersund viskade denna nätta och trevliga stol diskret till mig: ta med mig hem… Stolen var nästan en ruin, benen var övermålade med en brun färg och sitsen måste ha  försvunnit och ersatts med en plywoodskiva. Men det var ändå något speciellt med denna bedagade skönhet och tycke uppstod, som det heter i gamla romaner. Lätt  och behaglig är hon, gick att lyfta med lillfingret. Priset var alldeles för högt och prutning var svårt. Så till sist, 15 minuter före stängning gör jag ett sista prutningsförsök -700 kr? Stolen sneglar förnärmat på mig. Till sist får jag den för 800 kr, alldeles för mycket. Men det blir affär ändå. Svaret på frågan i rubriken är alltså – ja. Är man förälskad så gör man galna affärer.
Nu väntar sminkning och nya kläder så blir stolen njutbar.
Den bruna färgen skrapas lätt av med en trubbig skrapa och originalfärgen från 17-1800-talet kommer fram i dagens ljus.

Donatorstolen med sin slitna skinnsits
Donatorstolen med sin slitna skinnsits

För sitsen införskaffas på auktion en donatorstol som får bidra med ny stoppning och klädsel. Det slitna skinnet kommer att passa bra på stolen eftersom det var vanligt med skinnklädsel på stolarna alternativt använde man linoljefärgsmålat linnetyg.

Stoppningen i donatorstolen får följa med yii den andra stolen
Stoppningen i donatorstolen får följa med till den andra stolen
Skinnet avlägsnat från stolen
Skinnet avlägsnat från stolen

Den gamla stoppningen består av tagel med mera och får följa med som sittdyna.
Därefter spikas skinnet på plats efter att ha oljats in med skinnolja då det är ganska skört.

Den gamla stoppnkngen passar precis till stolen
Den gamla stoppningen passar precis till stolen

Stolen är nu klar, visst går det att sitta på den men den är i första hand en en prydnad för hemmet och något att filosofera över vad denna stol har varit med om och vilka som kan ha suttit på den. Värdet på stolen är mellan 800 och 1000 kr.

Stegstol från Gysinge centrum för byggnadsvård. Publicerad med tillstånd från Gysinge
Stegstol från Gysinge centrum för byggnadsvård.
Publicerad med tillstånd från Gysinge

Lite konstigt att den är så lite värd när man får betala 4560 kr för en nytillverkad likadan stol på Gysinge centrum för byggnadsvård som säljer material för renovering av äldre hus och även en del inredningsföremål i gammal stil.

Min stol bär i alla fall på en historia och har det där härliga slitaget och patinan som inte går att efterlikna. Eller går det? I ett tidigare inlägg har jag berättat om hur man tillverkar gamla slitna antiviteter på ett förslaget sätt.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *