Rea på gammal koppar

Kopparpanna från mitten av 1800-talet

Utanför den stora loppisen får jag syn på en skylt: ”Rea, 30 % på all koppar”. Jag kan inte motstå frestelsen att kanske kunna göra ett fynd så jag går in för att se vad som erbjuds. Redan på håll ser jag den här trevliga pannan med låg kant. Kan den ha använts till stekning av fläskpannkaka? Bruksföremål i koppar har under en längre tid varit lågt värderade på marknaden och intresset för att köpa äldre kopparföremål verkar fortfarande vara svagt. På prislappen står det 40 kr men efter avdrag för rabatten blir det bara 28 kr så jag bestämmer för att köpa pannan i stället för den glasspinne jag hade tänkt unna mig.

Pannan tillverkades senast under första hälften av 1800-talet vilket man bland annat kan se på nitarna till skaftet. På lite äldre koppar rullade kopparslagaren själv nitarna av en bit kopparplåt medan man längre fram använde färdiga massiva kopparnitar.

Om kopparpannan var ett fynd får framtiden utvisa..

De rullade nitarna avslöjar åldern på kopparpannan

 

 

2 kommentarer

    1. Jag använder ett putsmedel som heter Bistro. I svårare fall först stålull nr 00 men var försiktig med stålull som kan repa om man tar i för hårt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *