Vad finns det för samband mellan en stol, Hylands hörna och Anni-Frid Lyngstad?

Bilden publicerad med tillstånd av Calle Schulman

Det är 1960-tal och Hyland har en ännu helt okänd Anni-Frid Lyngstad som gäst i det populära TV-programmet Hylands hörna. Hon hade vunnit en talangtävling där förstapriset var att få uppträda i TV. När Hyland frågar henne vad hon har för yrke svarar Anni-Frid lite blygt ”Jag är gift och har två barn”. Ett svar som i dag vore högst osannolikt men som speglar hemmafruns saligen avsomnade tid. Hon framför sedan sin vinnarsång ”En ledig dag” med sin redan då vackra röst. I bakgrunden i studion ser man en möbelgrupp bestående av soffa och fåtöljer av den danske formgivaren Hans Olsen.

På värderingstjänsten www.klue.it kan man enkelt ladda upp en bild och få en gratis snabbvärdering. Jag gör en del värderingar där och för en tid sedan dök det upp en fåtölj som enligt påskriften kommer från möblerna i Hylands studio. Det visade sig att det var Calle Schulman, son till producenten för Hylands hörna, Allan Schulman, som nu äger stolen. Fåtöljen är designad 1961 för CS möbler i Glostrup, Danmark. Enligt min mening är fåtöljen ett exempel på riktigt snygg dansk möbeldesign och just denna möbel har dessutom en intressant bakgrund som gör den mer värdefull än vad den annars kanske skulle varit.

Fotnot: Hans Olsen, 1919-1992, var en dansk möbeldesigner utbildad vid kungliga danska akademins möbelskola 1941-1943.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *