Ett uns av skrupler eller lite grann.

En skön höstdag med klar och hög luft flanerar jag lite planlöst runt i Stockholm och när jag får syn på en affär som säljer gamla ur bestämmer jag mig för att gå in. Butiken är proppfull; här finns allt från 1600-talsurverk till gökur från 1900-talet. Bland alla klockor hänger en främmande fågel i en krok från taket: ett ovanligt besman, en typ av våg som var vanlig förr i tiden. Den här är gjord av mycket noggrant bearbetat trä med fina detaljer i mässing, något som jag inte har sett tidigare. De flesta besman som man ser från 1800-talet är i järn och ganska alldagliga bruksföremål. Efter att ha fått det i min hand och upptäckt att det är signerat ”iohan Palmgren 1776” blir besmanet helt oemotståndligt, det är bara att plocka fram plånboken.
Besmanet är alltså gjort av trä vilket förbjöds år 1855 eftersom det var för lätt att fuska med dem. Efter en lite noggrannare undersökning upptäcker jag att det har två olika viktskalor; en för viktualievikt (livsmedel) och en för medicinalvikt.

I äldre tider angavs vikten för medicin i bland annat uns, dracma, skrupel och gran. På medicinalskalan står det ”8 DR (dracma) är 1 uns, 12 uns är ett skålpund medicin” som en anteckning om hur viktenheterna hänger ihop. På andra sidan står det ”1/2 scrupel väger 10 gran” På viktualieskalan står det ”4 skålpund är 128 lod”. Inte konstigt att man behövde lite minnesnoteringar när enheterna var så krångliga.

Skalan för medicinalvikt går  till 1 skålpund vilket motsvarar ca 356 gram, skalan för viktualier går till 1 skålpund som här motsvarar ca 425 gram. Mot sömnsvårigheter kunde man t ex ordineras 3 skrupler (3,7 gram) och 2 gran (1,24 gram) bävergäll att smörja in huvudet med och därtill ett uns kryddat vin. Alltihop kanske vägdes upp på en våg likt min.

Fotnot:

Grand anspelar på betydelsen något litet, en smula. ”Bara litet grand.” Jfr Bibelns metafor om ”grandet i grannens öga”. Ytterst härlett från latin granum = korn.

Skrupel härleds från skrupulös = in i minsta detalj, ytterst noga, en gnutta. Källa Wikipedia

3 kommentarer

  1. Bra research! Här får man lära sig mycket! Kuren verkar bra, bara man tar bort bävergäll. Kryddat vin kan väl sägas motsvara lite glögg? Tror jag ökar den dosen en smula och lägger till några russin och lite av den finaste mandeln.

  2. Tack för spännande historia. Dessutom ett vackert föremål, förstår att du föll för den. Väntar med spänning på rapport efter att du har provat bävergället!
    Ingegerd

  3. Ditt engagemang är det som gör det så bra! Underbar liten historia till frukosten. Tack.
    Elisabeth

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *