Raul Wallenbergs skolbok

Gruset på uppfarten till det stora gamla huset knastrar under fötterna och jag funderar på vilka skatter som kan finnas i det vackra timmerhuset från sent 1800-tal. Jag är här för att värdera en byrå men ägaren visar också upp biblioteket. Här finns hyllvis med vackra böcker i skinnband, ibland med ägarens namn i guldtryck på pärmen. Så kommer plötsligt några slitna exemplar av Fänriks Ståls sägner fram på bordet. Ägaren till huset visar sig vara släkt med Raul Wallenberg och några av hans skolböcker från Nya Elementar i Stockholm finns kvar i familjens ägo. Ingen visste då att den flitige skolpojken senare i livet hjältemodigt skulle rädda livet på ett stort antal människor som var utsatta för nazisternas illdåd under andra världskriget. Det känns andäktigt att hålla i hans skolböcker och samtidigt roligt att de finns bevarade i det gamla släktbiblioteket.

2 kommentarer

  1. Så fantastiskt! Jag var i Budapest och hittade huset där ambassaden låg på den tiden. Det har mäktigt att känna historiens vingslag. En hjälte som hyllas av vårt samhälle än idag.
    MEN om du plockar upp en människa på flykt (i mycket dåligt skick) och kör honom över bron till Sverige får du minst tre månaders fängelse för ”människohandel” i dagens Sverige. För en medmänsklig handling!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *