Samlarkort på Cassius Clay från Hemmets journal värt 40 000 dollar

Samlarbilder från Hemmets Journal.
Den här bloggen brukar handla om värdefulla och även mindre värdefulla äldre sköna ting. I det här fallet är det kanske mest det höga värdet som fascinerar. Det handlar om ett samlarkort med en bild på boxaren Cassius Clay som följde med tidningen Hemmets journal på 1960-talet. Kortet har lämnats in för värdering i Sverige av en samlare.
Dessa kort är eftertraktade samlarföremål i USA och kortet på Cassuis Clay är uppenbarligen mycket sällsynt. Korten graderas i USA av PSA, Professional sports authenticator, efter en tiogradig skala där 10 är ett helt perfekt skick. Det här kortet graderat till 2 (PSA2) på skalan är värt ca 300 dollar och ett som graderas till PSA6 är värt ca 1 000 dollar. Ett kort graderat till PSA9, där det bara finns tre kända kort, har sålts på auktion för 40 800 dollar, över 320 000 kr med dagens kurs – inte dåligt för en liten tryckt bild. För att graderas högt ska bilden även vara perfekt utskuren ur arket, centrerad med en jämn vit kan runt och det får inte finnas några repor i bilden.

Skulle det dyka upp ett kort som graderas till PSA10 så skulle det vara det enda kända exemplaret i världen och priset skulle kunna bli uppåt 800 000 kr! Det höga värdet beror troligen på att det inte finns några andra samlarbilder på Cassius clay från 1960-talet eller dessförinnan.

På baksidan av kortet finns följande text ”Den nye Floyd, har den elegante 18-årige Kentycky-negern, som vann lätta tungvikten i Rom, döpts till av expertisen…” Det var verkligen en annan tid då man kunde beskriva en person i dessa ordalag. 

10 kommentarer

 1. Hoppsan! Troligen hade jag chansen. Vi hade tidningen och jag samlade en del men bara filmstjärnor som Doris Day, Audry Hepburn och Tony Curtis. Boxare och fotbollspelare slängde jag i spisen.

 2. Har städat på vinden och hittade pärmen ”Sportens stjärnor” med alla bladen från 1-20 förutom blad nummer 7.
  Alltså med bild nr 23 Cassius Clay. inklusive försättsbladet med Ingemar Johansson, Nacka Skoglund, Herbert Dahlbom och Dan Waern.
  vad gör jag med dessa ?

  1. Hej, Antar att du vill sälja dem? För att få bästa pris så måste de graderas i USA, så det är första steget som är rätt kompicerat. Eller så kan du ju lägga ut dem på ebay och se vad du får för bud. maila mig om du vill ha lite mer info. Mvh Jarl

 3. Hej Jarl,
  tack för svar ! jag har för avsikt att sälja detta och de andra korten också, men jag tycker att mitt blad på Cassius är bättre än de som visas som ju är lite skadat vid hålet och det är inte mitt. tacksam om du har mer info hur jag kan gå till väga. det verkar lite komplicerat med graderingen i USA.
  MVH/Thorsten

  1. Hej igen. Vad jag har förstått så är en gradering en förutsättning för att få högsta pris. Men om man nöjer sig med ett lägre pris så skulle jag personligen lägga ut det på ebay och ta riktigt skarpa förstorade proffsbilder på det. Kanhända nappar någon från USA som vill chansa på att det blir högt graderat. Men jag är ingen expert på detta område så detta är vad jag skulle ha gjort själv.
   Om du vill ha en kontakt i USA för grdering och försäljning där så kan du kontakta johan.engstrom@klue.it . Se även hemsidan klue.it
   lycka till och hör gärna av dig om hur det går med försäljningen, skulle vara roligt att göra en uppföljning på mitt blogginlägg om ditt kort
   Hälsningar
   Jarl

 4. Jag har hittat alla 21 korten inkluderat de med Cassius Clay. Hur går jag vidare med detta får och få de graderat och soligt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *