Strengbergs snus

image

Den här spännande snuskrukan köpte jag på en loppis i en nerlagd lanthandel. Krukan har förmodligen stått i lanthandeln och man har sålt snus i lösvikt från den. Man kan nästan se hur gubbarna kom in i lanthandeln och fyllde på sin dosa från den stora krukan, den är ca 30 cm hög.
Nu måste jag förstås forska vidare om Strengbergs snus. Fabriken fanns i Härnösand och startade 1903 av Strengbergs tobaksfabrik som sedan tidigare fanns i Jakobstad i Finland. Strengbergs stod för så mycket som 50 procent av cigaretttillverknkngen i Sverigen år 1911. År 1912 började man tillverka snus eftersom det var stor efterfrågan på detta då det inte var tillåtet att röka på sågverk och trävaruindustrierna i Norrland på grund av brandrisken.
1915 överog Tobaksmonopolet fabriken
Krukan borde alltså vara cirka 100 år gammal och är nu ett stycke tobakshistoria från lanthandlarnas tid. Värde 300-500 kr

4 kommentarer

  1. Hej ,såg detta på nätet,bor utanför Jakobstad och båda mina föräldrar har jobbat på Strengbergs fabrik.Samlar på snusdosor och sånt och undrar om krukan är till salu?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *