Strengbergs snus

image

Den här spännande snuskrukan köpte jag på en loppis i en nerlagd lanthandel. Krukan har förmodligen stått i lanthandeln och man har sålt snus i lösvikt från den. Man kan nästan se hur gubbarna kom in i lanthandeln och fyllde på sin dosa från den stora krukan, den är ca 30 cm hög.
Nu måste jag förstås forska vidare om Strengbergs snus. Fabriken fanns i Härnösand och startade 1903 av Strengbergs tobaksfabrik som sedan tidigare fanns i Jakobstad i Finland. Strengbergs stod för så mycket som 50 procent av cigaretttillverknkngen i Sverigen år 1911. År 1912 började man tillverka snus eftersom det var stor efterfrågan på detta då det inte var tillåtet att röka på sågverk och trävaruindustrierna i Norrland på grund av brandrisken.
1915 överog Tobaksmonopolet fabriken
Krukan borde alltså vara cirka 100 år gammal och är nu ett stycke tobakshistoria från lanthandlarnas tid. Värde 300-500 kr

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *