Vad är tomten värd?

Så här inför julen är det många som plockar fram sina prydnadstomtar, både nyare och sådana som funnits längre i familjen. Det finns en uppsjö av olika tomtevarianter och ibland får jag frågan om de lite äldre tomtarna kan vara värda något. Och ja, vissa tomtar är mer värda än andra.

För 100 – 200 konor går det så här i juletid att få tag på en tomte från 1900-talets senare del, t ex som den ca 10 cm höga figuren på bilden nedan. Tomtarna brukar vara tillverkade av keramik eller gips.

Det finns tomtar som är mer värdefulla men de är ofta lite äldre, från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal. De kan vara handmålade, är mer detaljerade och utstrålar mer personlighet än de modernare tomtarna. Här är ett exempel på en tomte som klubbats på Göteborgs auktionskammare för 3 200 kronor.

Bland mina personliga favoriter finns Lisa Larssons tomtar som har en särskild plats i mitt hjärta. Den här charmiga tomten klubbades för 950 kronor på Herrljunga auktionsverk.

Men allt är inte pengar så fundera nu inte för mycket på familjetomtens eventuella marknadsvärde. Njut av julen och de minnen från barndomens jular som bara din egen familjeomte kan framkalla.

GOD JUL!

2 kommentarer

    1. Hej, du kan antingen lämna dem till ett auktionshus framåt jul eller om du vill göra en del arbete själv så kan du lägga ut dem på Tradera. Är det enklare tomtar så kanske en loppis är ett alternativ. Lycka till.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *