Den gamla lottautomaten

Min blick sveper över varorna som är till salu i loppisen men hittar bara det vanliga utbudet av glasvaser, kaffekoppar, ljusstakar och annat som inte väcker min köplust. Men så faller blicken på något mer udda som står på sniskan i ett hörn. Det är en ganska smutsig och lite medfaren lottautomat men något gör mig intresserad. Jag frågar lite spelat förstrött vad den kostar och säljaren svarar att eftersom den bara fungerar med de gamla enkronorna och nyckeln saknas så jag ska få den för 450 kr. Något senare kånkar jag, 400 kr fattigare, iväg med den blytunga automaten.

Väl hemma i min verkstad upptäcker jag att det är något som skramlar i automaten och nu vill jag se hur den ser ut på insidan. Låsen lyckas jag dock inte få upp så jag får lov att ta hjälp av borren. Automaten innehåller fortfarande lotter och det som skramlade var ett par vikter som ska hålla lotterna på plats i sina magasin. Efter en grundlig rengöring och efter att ha knackat ut några bucklor i plåten är det dags att testa automaten. Kommer den att fungera? Lyckligtvis ligger det en gammal enkrona i den och jag släpper ner den i myntinkastet. Det visar sig att automaten fungerar felfritt och jag får ut en lott – tyvärr visar det sig vara en nitlott. I toppen av automaten finns en lampa som inte fungerar men jag drar nya ledningar och nu lyser texten framför lampan som den ska.

Maskinen är märkt med Sterners Specialfabrik AB i Dala Järna och enligt en skylt på insidan är den tillverkad 1975 d.v.s 44 år gammal. Sterners finns kvar ännu i dag och drivs av tredje generationen Sterner men idag tillverkar man automater som är anpassade för vårt kontantlösa samhälle i stället för denna automat som är tillverkad för enkronor. Det var 1946 när Erik U Sterner såg en varuautomat i USA som han bestämde sig för att tillverka denna nymodighet i Sverige. Många olika automater tillverkades för t.ex solarier, toaletter, biltvättar mm. Det stora genombrottet kom på 1950 talet då man började tillverka frimärksautomater till Posten. Visst påminner lottautomaten rätt mycket om frimärksautomaterna? 

Det är en snillrik mekanism som genom att kontrollera myntets storlek och vikt avgör om det är en enkrona eller inte. Myntet faller ner på en bana och om det har rätt vikt så slår det undan en spärr och lotten frigörs genom att man drar i handtaget.

Enkronan landar i tratten vid pilen

Automaten går faktiskt att använda än i dag eftersom det visade sig att den nya femkronan fungerar i den. 

Automaten har tillhört Melleruds IF och har kanske suttit vid någon idrottsplats där man har kunnat stödja klubben genom att köpa en lott. I dag är det inte många som bär omkring på mynt i plånboken så försäljningen skulle nog gå lite trög men som nostalgipryl kommer den att pryda sin plats.

5 kommentarer

  1. Hej, vilken kul maskin och vad mycket jobb du lägger ner för att få den brukbar!
    Undrar just var du kommer att placera denna dyrgrip.
    Ha det fint!
    Sylvi

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *