150 år gammal datastyrd fabrik fortfarande i drift mitt i Stockholm

På Repslagargatan i Stockholm döljer sig något så unikt som ett i drift varande industriminne från 1862, Almgrens sidenväveri. Här arbetar Sonja Enbuske med samma vävstolar som väverskorna använde för över 150 år sedan. Då var detta en stor industri där man vävde sidentyger för en rad olika ändamål. En stor artikel var de sidenschalar som det var vanligt att kvinnor bar på den tiden. Idag är däremot det mesta som vävs specialbeställda sidentyger till exklusiva inredningar i exempelvis de kungliga slotten.
Grundaren till väveriet, Knut Almgren, lärde sig att använda jacquardtekniken under sin tid som gesäll i Lyon, Frankrike. Han lyckades senare, trots att det var strängt förbjudet, smuggla ut en jacquardvävstol ur Frankrike. Åter hemma i Stockholm kunde han starta ett sidenväveri som använde sig av den modernaste tekniken.
De olika mönstren som vävs i Jacardvävstolen styrs av en mekanisk dator som programmeras via hålkort. Visst är denna dator mycket vackare än en modern.
Styrningen till en Jacardvävstol
Hålkorten styr mönstret på väven

I den stora vävsalen står ett antal vävstolar som alla är fullt funktionsdugliga men det är bara två stycken som används samtidigt. En hel dag tar det mig att väva ca 1,5 meter siden i vävstolen, berättar Sonja, och då har jag gjort ungefär 12 000 stycken inslag. Ett inslag motsvarar att skytteln har gått en gång genom varpen och en tråd har lagts till väven, säger Sonja. Skytteln förs manuellt genom varpen och varptrådarna för upp och ner med hjälp av en pedal. Inte undra på att det är ett exklusivt material som kostar en hel del pengar.

Sidenslipsar från Almgrens, pris 2440

Den ursprungliga väveriverksamheten bedrevs ända fram till 1974 och än i dag står vävstolarna, redo att användas, kvar i den charmiga lokalen.

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Hej, tänk vad som göms bakom Götgatans brus. Jag har också varit där på studiebesök men för flera år sen. Kul att det fortfarande är igång!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *