Hötorgskonst och pilspets från 1000-talet

Varje söndag är det loppmarknad på Hötorget i Stockholm och så snart jag har möjlighet tar jag en runda i förhoppning att jag ska hitta något spännande.

Som alltid på loppisar varierar utbudet stort och vid ett tillfälle fanns det något så ovanligt som föremål från det nedlagda Tullmuseet, bland annat en väska och en livrem med lönnfack för smuggling.

Utbudet av konst brukar vara ganska stort och varierande, vid ett tillfälle hittade jag en oljemålning från 1700-talet som jag tyvärr missade när jag tveksamt lade tillbaka den på bordet och en annan köpare snabbt nappade åt sig den.

Och var kan man hitta äkta hötorgskonst om inte på Hötorget? Det finns ett stort utbud av den sortens konst och priset brukar ligga på runt 100 kronor för en oljemålning.

Hötorgskonst är enligt Nationalencyklopedin en benämning på en ”kommersiell tavelproduktion med icke professionellt utförande”. Den är också rutinmässigt utförd i långa serier. Enligt Norstedts uppslagsbok 1948 är det en benämning på tavlor utan konstnärligt värde, vad nu det kan vara. Ett sätt att identifiera hötorgskonst är att studera och jämföra motiven; om ett motiv återkommer ofta kan man misstänka att det kan röra sig om hötorgskonst. Exempel på sådana återkommande motiv kan vara en älg på en myr, en fiskargubbe iförd sydväst med en pipa i munnen eller, som på bilden ovan, ett fjäll med sjö och skog. Ofta är det varken undermåligt material eller dålig teknik utan man kan kanske säga att konstnären inte har varit tillräckligt självständig i utförandet. Tavlan ovan blir så att säga definitionsmässigt hötorgskonst då den säljs på Hötorget för 100 kronor. Själv tycker jag att en del av dessa tavlor är riktigt trevliga.

Som kontrast till tavlor, kaffeserviser för några hundringar och ljusstakar för en tia hittade jag förra våren en pilspets från vikingatiden (ca 1000-talet). Enligt informationstexten skulle den vara lagligt förvärvad från en privat samling i Frankrike.

För 700 kronor kunde den ha blivit min men eftersom det förekommer en rad förfalskningar och kopior av den här sortens föremål avstod jag. Se mitt tidigare inlägg om förfalskning i Paris: Förfalskade antikviteter löpande band

Men en solig söndag på Hötorget åtföljt av kaffe med kanelbulle kan uppväga att jag inte fick med mig en tusenårig pilspets hem

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *