Ett fiolskåp

image

I dag hjälper jag till i Millings antik på Upplandsgatan 23 i Stockholm. Affären är fylld med en massa härliga ting och jag har valt ut det här så kallade fiolskåpet som en favorit. Skåpet är målat i en blågrön nyans, inte originalfärg men fint och tunt målat på 1700-talsmaner. Det är 87 cm högt. Visst har det en härlig form som för tankarna till rokokons elegant svängda linjer. Jag tror inte att denna form är så vanlig för ett väggskåp. Skåpet borde vara från sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal av det lite grova snickeriet att döma, se de handhyvlade brädorna på baksidan. Gångjärnen säger också att skåpet är från den tiden.

image
Gångjärn av äldre typ
image
Handhyvlade brädor på baksidan

 

 

 

 

 

 

Millings hemsida  hittar du här: www.millings.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *