Långt innan dejtingen flyttade till internet kunde kärlekskranka unga män under marknadsdagarna köpa så kallad friarkonfekt. Konfekten hängde man om halsen på den man ville uppvakta och de mest populära unga damerna kunde gå omkring med ett flertal friarkonfekter runt halsen.
Jag befinner mig på Antikmässan i Sollentunahallen och det är Sven Hagman, en av de största samlarna av konfekt i Sverige, som berättar det här för mig. Konfektsamlande är ett mycket ovanligt samlarområde då det finns mycket få konfekter kvar – det mesta är ju sedan länge uppätet. ”De finns egentligen inte att köpa på marknaden för samlare utan man hittar dem exempelvis på Nordiska museet i Stockholm. Just den här konfekten är troligen den enda som finns kvar i privat ägo” säger Sven.
Själv ser jag framför mig bondpojken Jöns som på sin enda lediga dag för året har satt på sig sina finkläder och åkt till Kiviks marknad. Plötsligt får han syn på pigan Kerstin från granngården, henne som han sneglat på så många gånger på kyrkbacken om söndagarna. Han tar mod till sig och köper för 3 öre den här friarkonfekten och hänger den om Kerstins hals. Kerstin slår blygt ner blicken och springer därifrån men en vacker höstdag några månader senare står Jöns och Kerstin, Kerstin nu något rund om magen, inför prästen.
Som ett ödets nyck sparas konfekten i över hundra år och förvandlas till ett ovanligt samlarobjekt.
Tror faktiskt att jag har en gammal sk begravningskonfekt någonstans ute på vinden……
Vore trevligt att få se en bild på den.
Vore trevligt att se en bild på den