Tekanna för 14500 kronor

Det är antikdag i Solnahallen utanför Stockholm och redan tidigt ringlar köerna långa av antikentusiaster på fyndjakt. Den stora sporthallen är fylld av bord med allt från loppisprylar till sällsynta äldre föremål som väntar på sina nya ägare. Det blir några timmar av intressanta samtal med säljarna som många gånger är kunniga samlare, varvat med vändande och vridande på föremålen för att kanske hitta något intressant att ta med hem till ett bra pris.

På ett av borden tronar en ikon bland svenskt porslin: tekannan Zebra från Gefle Porslinsfabrik. Mer 1950-tal än så här kan det väl knappast bli. Det eleganta handmålade mönstret skapar ger nästan som en optisk effekt och släktskapet med Stig Lindbergs Spisa Ribb känns inte långt bort.

Klassiker som denna brukar vara designade av kända namn men designern bakom Zebra, Eugen Trost, är relativt okänd. Han kom från Tyskland och var chefsdekoratör på Gefle Porslinsfabrik under mer än 30 år. Zebra skapade han 1955 och den tillverkades till 1967. Mönstret målades för hand, ett arbete som krävde flera veckors övning innan Trost godkände porslinsmålaren.

I dag är servisen mycket eftertraktad bland samlare och priserna är höga. Tekannan kostar 14 500 kr och gräddkannan 4 500 kr så de får stå kvar hos säljaren även om jag gärna skulle vilja ha sällskap hem av denna pigga 60-åring.

1 kommentar

  1. Såå fin! Vilken vacker form och dekoren är ju strålande. Kannor har väl sällan så högt värde? Det är ju många som har en kaffekanna i skåpet. Det var den dyraste pjäsen i kaffeservisen, men de har väl knappast något värde alla idag?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *