Broarna i Madison county

Vaholms brohus söder om Mariestad
Vaholms brohus söder om Mariestad

När man ser den här träbron kommer man osökt att tänka på Clint Eastwood och Merryl Streep i filmen Broarna i Madison County, härlig film. I filmen spelar de speciella täckta träbroarna en särskild roll. Faktum är att det finns en enda liknande träbro i Sverige i Vaholm söder om Mariestad. När man står på träbron och fotograferar känner man sig nästan som Clintan. Men man förundras också över denna unika träbro eller brohus, som den också kallas. Vem kom på tanken att bygga denna? Kanske kom den från ett amerikabrev där en släkting beskrev en bro i Madison County?

Man vet inte när den byggdes men troligen mellan 1830 och 1880. Bron är 34 meter lång och går över Tidan. För några år sedan höll bron på att försvinna eftersom den var upprutten, men den renoverades  1992 och är nu byggnadsminnesmärkt. Hoppas den härliga stämningen känns i bilderna.

imageimage

 

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *