Köpte en trevlig målning med ett fruktstilleben på auktion

ArchimboldoDen här trevliga målningen med ett fruktstilleben ropades in på en landsortsauktion för 3000 kr. Köparen tyckte att den borde vara värd mer och lämnade in den på en kvalitetsauktion där utropet sattes till 50000-60000kr. På auktionen bjöds den upp till 880 000 kr. Det visade sig att det med stor sannolikhet var ett verk av Giuseppe Archimboldo, som levde mellan 1527 och 1593 i Milano. Giuseppe var en riktig renässansmänniska, det vill säga han verkade inom många olika områden såsom arkitekt, ingenjör, konstnär. Han var skulptör målare och designade kläder. En signum är att han skapar ett porträtt genom att kombinera olika saker som grönsaker, frukter eller blommor. Under trettioåriga kriget 1618-1648 tog svenskarna en del av hans verk som krigsbyte, varav en del hamnade på Skokloster.

Det här verket kan alltså mycket väl ha varit ett krigsbyte från Prag där en svensk officer fick ägna sig åt plundring och skickade hem den till Sverige där den så småningom föll i glömska på en vind innan den hamnade på landsortsauktionen när vinden städades.

Men historien är inte slut ännu: Köparen lämnade nu in målningen till Southebys i London där den såldes för 1 350 000 dollar, runt 11 miljoner kronor. Denna köpare bjuder nu ut Archimboldo för 65 miljoner kronor på antikmässan i Maastricht. Den stackars Archimboldo går dock inte att sälja till detta hutlösa pris utan ligger i ett lager i tolv år innan den åter kommer ut till försäljning för 45 miljoner kronor. Inte heller till detta fyndpris finner tavlan en köpare. Ägaren tröttnar nu på tavlan och lämnar in den på Southebys igen där den får ett utrop på 3-5 miljoner kronor. Men ingen köpare ropar in tavlan. Bedrövad ställer nu ägaren ut tavlan på Maastrichtmässan igen och hugger nu till med ett pris på 45 miljoner kronor och äntligen säljs tavlan. Priset blev tyvärr hemligt men vi kan anta att säljaren gjorde en hyfsad vinst men så fick han ju ligga ute med 11 miljoner kronor under flera år. Vi får hoppas att det inte var hans sista miljoner som han satsade på tavlan.

Vi vänder nu tavlan upp och ner och ser då det här porträttet – typiskt Archimboldo

archimboldo uppoch ner

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *