Hur man gör de här otroliga loppisfynden

Det är några som har frågat hur man gör de här otroliga auktions eller  loppisfynden. Det är egentligen ganska enkelt: Ägna flera år att läsa allt du hittar om de föremål som du är intresserad av. Du måste specialisera dig eftersom det finns oändligt många områden. Det kan vara allt från keramik från 1960-talet till silver från barocken.  Följ med alla auktioner så ser du efterfrågan, prislägen och hur äkta vara ser ut. Gå nu på muséer och bilda dig ytterligare.

Börja sedan att köpa lite försiktigt på auktioner. Du märker nu att det är lätt att ta fel och förirra sig så du gör ett antal dåliga affärer.  Du hittar exempelvis ett föremål som du inte har sett förut och tror att det är unikt ända tills du plötsligt hittar 480 stycken likadana till salu för ett billigt pris. Skaka nu av dig dessa misslyckanden och spar ihop nya pengar till nästa inköp.

När du så småningom märker att du kan se skillnaden på de två spegellampetterna nedan, med en hastig blick, så tror du att du kan det här, ända tills du gör nästa usla inköp och måste börja spara igen.

Stanna nu till vid varje loppisskylt du passerar när du är ute och åker. Du får prata med en massa olika människor, men inte minst så får du se en oändlig mängd prylar som du varken behöver eller vill ha. Titta noga på hyllorna, ovanför dem och nere på golvet, Om nu ditt sällskap står ut att vänta så länge….

Så plötsligt en dag ser du fyndet med stort F fullständigt stråla på sin hylla. Euforin efter köpet kan hålla i sig i upp till två timmar. Under den tiden kommer kommer ditt sällskap inte få ett vettigt ord ur dig som inte handlar om ditt inköp.

spegellampetter, 1700-tal pris 22 000 kr
spegellampetter, 1700-tal pris 22 000 kr
Spegellampetter sent 1900-tal, värde 4600 kr
Spegellampetter sent 1900-tal, värde 4600 kr

 

 

 

 

 

Tips om skillnaden på spegellampetterna ovan: titta på rosetterna på ovansidan av spegeln. 1700-talsrosetterna är mer elegant och sirligt utförda medan de senare kopiorna är grövre,  och mer regelbundna. Se på om spegelglaset är perfekt och helt klart, då är det ett nytt glas. För att vara säker så måste du titta på baksidan. Ser den ut som en grov packlåda med kraftiga järnkrokar för upphängningen så har du troligen med ett äldre föremål att göra.

God jakt.

1 kommentar

  1. Och jag som trodde det räckte ned ett litet häfte typ ”sju steg till loppisfyndet”. Tror jag läser ”sju steg till rikedom, lycka och hälsa” istället. Verkar enklare. Den bistra sanningen är väl, precis som du skriver, att man får kämpa om man ska lära sig något. Jag har haft studentleg i nästan hela mitt vuxna liv och jag älskar att lära mig något nytt, precis som du!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *