Nyckeln till Törnrosas slott funnen i Sverige

nyckel

Den här nyckeln kom en köpare över på en auktion. Tack vare en skarp blick såg han att det var något speciellt med denna nyckel som ingick ingick i ett parti som såg ut så här

nycklar

Efterforskningar visade att nyckeln var av silver och en likadan nyckel hade sålt på auktion i Tyskland. Nedan ser ni bilden från auktionskatalogen.

 

nyckel i katalog

I katalogtexten framgår att det är en silvernyckel från Ludvig II av Bayern. Ludvig föddes 1845 och fick en sträng uppfostran. Han umgicks med sina föräldrar endast vid måltiderna samt när hans far, Maximilian II, agade honom. När hans far dog blev Ludvig kung redan som 18-åring.  I slutet av 1800-talet drog sig dock Ludvig tillbaka och ägnade sig åt att bygga ett antal slott. Ett av dem var Neuschwanstein i de Bayerska alperna. Slottet stod som förebild till Disneys Törnrosaslott. Alltså har vi här (med en portion fantasi) nyckeln till Törrosas slott.

Ludvigs vidare öde är rätt sorgligt då den politiska ledningen fick nog av Ludvigs slottsbyggande och beslutade att avsätta honom. Han arresterades i sitt slott och hittades senare drunknad i en sjö. Vad som hände är höljt i historiens dunkel, men nyckeln finns kvar i Sverige.

För att vara helt exakt så är det en nyckel till en möbel som har kommit på avvägar från slottet.

Så här ser Neuschwanstein ut, ni känner nog igen det från exempelvis ett pussel.

schloss neuschvanstein

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *