Slit och släng eller arvegods?

Många gånger kan jag förundras över hur billigt man kan köpa antika möbler. Visst klubbas toppexemplar av kända snickare som Haupt eller Linning för höga belopp hos de stora auktionshusen, men vanliga bruksmöbler som använts av folk i gemen verkar inte vara uppskattade efter förtjänst i Sverige. Det kan bero på att vi har ett förhållandevis stort antal föremål från gångna tider som har bevarats fram till våra dagar bl a eftersom vi har förskonats från många krig. Till skillnad från t ex Norge har vi också haft en relativt stor adel som hade möjlighet att införskaffa och gärna ville visa upp sin tids statusprylar. Sådana tankar går genom mitt huvud när jag samtidigt råkar titta på två olika skåp, ett från Ikea och ett annat på auktion.

Skåpet från Ikea är ett enkelt och snyggt skåp som passar in i många hem. Fabrikstillverkat av spånplatta och plast levereras det i ett platt paket som ger några timmars sysselsättning med montering. Pris 846 kr.

Bilden publicerad med tillstånd av Formstad auktioner AB
Det äldre väggskåpet är värderat till 600 kr av auktionsfirman och när detta skrivs ligger det senaste budet på 300 kr. Inklusive provision blir priset ungefär detsamma för båda skåpen. Skillnaden är att den som köper det antika skåpet får en möbel som en skicklig snickare för över 200 år sedan tillverkat av handhyvlat virke sammanfogat med limmade träplugg som han egenhändigt kokat limmet till. Målningen utfördes givetvis för hand och målaren fick själv riva färgämnet och blanda till färg av linolja och terpentin. Det här lilla charmiga skåpet har hållit i över 200 år och kommer säkerligen att överleva länge än utan att tära på våra ändliga resurser. Hur länge håller Ikea skåpet?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *